• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    mars 2016
    M T O T F L S
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

En migga: ”I tider av kris borde man kavla upp ärmarna och jobba med kärnfrågorna, dvs utreda och fatta beslut i ärenden om uppehållstillstånd och inte skapa en massa onödiga ”kringkringuppdrag”.

En migga skriver – apropå texten Synden straffar inte sig själv. Inte för ex-generaldirektörer som fått sparken om att Migrationsverket har utsett Angeles Bermudez-Svankvist till verksamhetsutvecklare för organiserad sysselsättning för asylsökande under 2016:

profileVisst är det bra att de asylsökande får något att göra om dagarna eftersom väntetiderna är så långa men man blir galen på alla dessa kringfunktioner och överbyggnader som myndigheten skapar.

Om man fokuserade på att se till att ärenden blev avgjorda så vore inte väntetiden två år. Myndighetens personal ska i första hand avgöra ärenden, men det verkar nu mer som en bisyssla. Om fokus låg på prövning av ärenden så att resurserna hamnade där istället för som nu i mottagningssystemet så skulle inte Bermudez-Svankvist behövas.

Vi har fått en enorm toppstyrning där ingen törs ta initiativ till någonting utan man inväntar order från högre ort. Varje region har byggt upp egna staber med regionchef, kanslichef, sektionschefer och enhetschefer. Enhetschefernas uppdrag är att verkställa beslut. Problemet är att besluten ändras hela tiden. Det som gällde förra veckan gäller inte den här veckan osv.

Och så har vi en jättestor Kvalitetsavdelning. Fråga mig inte vad de gör, för det når aldrig ner till mig. Kvalitén i beslutet får jag stå för själv. Jag tror att deras stora insats har varit att vi i princip återgår till den organisation som var innan 2006, nämligen att man sorterar och hanterar ärenden efter deras beskaffenhet. En självklarhet kan man tycka. Ingen verkar dock veta när detta ska börja praktiseras.

I tider av kris borde man kavla upp ärmarna och jobba med kärnfrågorna, dvs utreda och fatta beslut i ärenden om uppehållstillstånd och inte skapa en massa onödiga ”kringkringuppdrag”. Och hur i hela fridens namn kan man komma på att driva ickeproduktiva försöksverksamheter, omorganisera och  engagera sig i att ”skapa strukturer och kanaler för att ta till vara det engagemang som finns bland frivilligorganisationer och privatpersoner” i dessa tider?

Jag önskar någon nationalekonom var intresserad av att titta närmare på hur myndighetens pengar används. Som det görs nu så blir varje ärende ruskigt dyrt för skattebetalarna.

Kommentar: Miggorna fortsätter – oförtröttligt – att rapportera. sansat, klart, tydligt. Och viktigt. Men lyssnar någon?

© denna blogg.