• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Tuffa tag i den finska valrörelsen

Val i Finland 2007Ett tiotal webbplatser med rasistiskt och pornografiskt innehåll har dykt upp på en utländsk sajt för bloggar. De politiker och partier de låtsas representera kränks skamlöst. Polisen har precis fått nys om fallet och vet inte än vilken enhet som tar tag i saken. Fram till i går hade ingen polisanmälan gjorts och ingen utredningsledare tillsatts. Det är också ovisst i vilket land servern finns och vem som ansvarar för innehållet, men desto klarare är att en person vid namn Seppo Lehto från Tammerfors figurerar på varje webbplats. Polisen vill inte säga om han är misstänkt, men tillstår att han är en gammal bekant.

"Lehto har förekommit i motsvarande sammanhang tidigare",
säger kommissarie Vesa Lilja på Helsingforspolisen.

Lehto ställer upp i riksdagsvalet för partiet Fosterländska folkrörelsen i Finland (IKL) och hans tankar marknadsförs på webben. Han vill återerövra förlorade områden i Karelen, köra ut invandrare och slopa u-landsbiståndet och tvångssvenskan. Lehto är en gammal bekant också bland politikerna. Han är beryktad för att sända propagandistisk e-post i massutskick. Men nu har han också gett Tarja Halonen, Matti Vanhanen (c), Paavo Väyrynen (c), Pertti Paasio (sdp) och många fler "nya" webbsidor. Även centern, samlingspartiet, vänsterförbundet, Åbo hovrätt och Centralkriminalpolisen har fått falska sidor.

Vänsterförbundets partisekreterare Aulis Ruuth har kontaktat polisen.
"Ett parti kan inte stämma någon för ärekränkning, men dessvärre kränks även personer", säger Ruuth och nämner Minna Sirnö, Outi Ojala och Jaakko Laakso från sitt parti.

Andra partier har åtminstone inte än följt vänsterförbundets exempel. Frågan är om de tänker göra det.
"Jag vet inte ännu om vi ska reagera. Det är ett bottenlöst träsk att försöka komma åt någon på internet", säger centerns partisekreterare Jarmo Korhonen.

Kollegan Taru Tujunen (saml) har inte heller bestämt sig:
"Jag förstår Korhonen och håller med honom, men det här är ju chockerande. Man kan ju inte få publicera vad som helst."

Enligt Klas Weckman, jurist på Helsingfors rättshjälpsbyrå, kan ärekränkning polisanmälas eftersom det är ett målsägandebrott. Riksåklagarämbetet kan börja undersöka misstänkta fall av hets mot folkgrupp:
"Om Vanhanen vill kan han polisanmäla webbsidan, men om han anser att det bara gör saken värre kan han låta bli. Den som ligger bakom kanske vill få publicitet".

Seppo Lehto var inte anträffbar för en kommentar i går, men IKL:s ordförande Matti Järviharju vet vad han går för:
"Seppo ställer upp som obunden och kommer aldrig att få medlemskap i IKL. Någon har också gjort en falsk webbsida åt oss. Vi misstänker Seppo, men vi saknar bevis."

Källa:
HBL logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: