• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    december 2009
    M T O T F L S
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Norge och Finland skärper krav för asylsökande

Från den 1 januari 2010 skärper Norge kraven för anhöriginvandring, meddelar Justitie- och polisdepartementet. Ett fyraårskrav för familjeetablering införs i Norge. Det är ett tillägg till det åtstramningspaket som den norska regeringen beslutade om i september 2008 för att, som det sägs i pressmeddelandet, ”reducera antalet asylsökande”.

Fyraårskravet innebär att den som själv är flykting eller har fått uppehållstillstånd på humanitär grund eller som anhöriginvandrad, måste ha arbetat eller utbildat sig i fyra år i Norge innan familjemedlemmar kan beviljas uppehållstillstånd i landet.

Familjeetablering innebär att familjeförhållandet mellan referenspersonen och och den sökanden uppstått efter att referenspersonen kom till Norge. Så här säger justitieminister Knut Storberget:

Det är nödvändigt att göra åtstramningar i invandringspolitiken for att reducera antalet asylsökande som kommer till Norge. Det är emellertid också meningen att fyraårskravet ska fungera som en uppmuntran till att arbeta och utbilda sig.

Fyraårskravet ska gälla när den som söker uppehållstillstånd i Norge på familjeanknytning är referenspersonens make/maka eller fästmö/fästman. Det ska också gälla när den sökande ska bli sambo med referenspersonen och parterna inte tidigare har bott tillsammans på minst tio år. Kravet på fyra års arbete eller utbildning ska inte gälla i de fall den sökande är ett barn.

Också i Finland skärps kraven på dem som söker asyl: åldersbestämning av s.k. ensamkommande barn införs, liksom en skärpning av familjeåterföreningsreglerna. Den 4 december beslutade regeringen också om en sänkning av utkomststödet (dagersättningen) med minst 30 %, i vissa fall upp till 80 % för att, som det sägs: ”minska antalet ogrundade asylansökningar”. Läs bl.a. här, här och här.