• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

6 juni, Sveriges nationaldag

En ”konstgjord” nationaldag har konstruerats i Sverige: den 6 juni. Den firas (!?) för åttonde gången i år. Men tyvärr är den självförnekelse och den negativa attityd till det svenska som höga politiska företrädare har gett uttryck för, ingen bra grund för ett nationaldagsfirande.

I  detta land har en tidigare S-partiledare sagt (till folk av andra nationaliteter):
”Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”

och en nuvarande M-ledare har sagt:
”Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.”

och en Centerledare har sagt:
”Det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige.”

Så vad är det då de vill att svenskarna ska fira?

Rikskommittén Sveriges Nationaldag kallas den 6 juni för ”svenska folkets födelsedag”! Titta förresten hur styrelsen för den här kommittén ser ut – idel politiska, fackliga och andra höjdare och inga representanter för det folk vars ”födelsedag” det påstås vara den 6 juni!

Jag pratade med ett norskt par idag, som entusiastiskt berättade om sitt lands nationaldag – Syttende mai – som firas med stor glädje och mycket stolthet. Och jag vet ju själv hur Finlands nationaldag, Självständighetsdagen den 6 december, firas allvarligt och genom att minnas dem som bidrog till vårt lands frihet och självständighet.

Jag beklagar att svenskarna inte har en stark och sund självkänsla och stolthet över sitt land, så som dess grannländer – och många andra länder – har. Jag beklagar det inte minst för de många invandrarnas skull, varav många skulle vilja veta mer om och ta till sig en del svensk kultur och svenska traditioner, men möts av höga politikers negativa och självförnekande attityder och uttalanden (se ovan), vilka också färgar av sig på folket.

Till alla de svenskar som ändå firar nationaldag den 6 juni, hur illa vald och påbjuden uppifrån och ihålig den än må vara, säger jag ”grattis”! Det finns inget negativt med varma känslor för ert land, er identitet, er kultur, era traditioner – kort sagt: er svenskhet! Era politiker har fel.

Läs gärna:
Svensk reggae bra – svensk midsommar bu
– den 26 juni 2010
Reinfeldt: Det ursvenska är blott barbari – den 15 november 2006
I morgon är det 6 juni, sedan några år nationell helgdag i Sverige – den 5 juni 2011

© Denna blogg.