• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2006
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Lika bra att man bygger underjordiska städer för kvinnor!

Saudiarabien flagga"Det är lika bra att man bygger underjordiska städer för kvinnor!" Det skriver Abeer Mishkhas i Arab News, som tycker att när man begrundar alla de förändringar som sker i Saudiarabien så inser man att det mesta sker med ett steg framåt och, samtidigt , ett steg bakåt. De, som var entusiastiska och glada över positiva förändringar, små framsteg ena dagen blir konfunderade och besvikna nästa dag när de märker att det hela gått tillbaka igen.

Så, vad händer i landet, egentligen? Ena dagen ges många starka indikationer på att kvinnor ska få större rättigheter i samhället genom nya lagar och nya möjligheter till arbete. Nästa dag meddelas att kvinnors rörelsefrihet ska begränsas i moskéernas böneutrymmen, på arbetsplatser och på restauranger. Å ena sidan vill man tillåta kvinnor att arbeta på Utrikesministeriet, å andra sidan utförs razzior av lokal "sedlighetspolis" på restauranger och caféer och misstänksamhet riktas mot blandade tillställningar (män och kvinnor). Folket får höra att det är nödvändigt att polisövervaka människors fritid. När ska man sluta att gå framåt och sedan backa igen?

Två händelser som det skriker "diskriminering" om inträffade i veckan och skrevs om i lokala medier. Enligt en tidningsartikel har mödrar inte rätt att klaga på medicinsk felbehandling som skadat deras barn.  Endast fäder har rätt att göra detta – det säger juridiska rådgivare på National Guard Hospital. Mödrar tillåts inte klaga på behandlingen, som om de inte vore involverade i sina barns liv – i de flesta fall mer än barnens fäder.! Var finns logiken och hur kan det vara lagligt?

En annan händelse är följande: i House of Artists i Jeddah ställer konstnärer ut sina målningar och andra konstverk. Nu har det rests krav på att alla kvinnliga konstnärer och deras verk ska avlägsnas och flyttas någon annanstans. Det finns en anledning till detta som inte är svår att se: det har framförts klagomål på att kvinnliga konstnärer stått bredvid sina verk och förklarat dem för besökare. Det är, sägs det, "emot våra traditioner".

Chefen för Fine Art Department vid Jeddah Culture and Art Society sade till en lokal tidning att grundarna av institutionen krävt att endast manliga medlemmar ska tillåtas delta i aktiviteterna i House of Artists. Han sade:

"Vi måste ta i beaktande att vi är ett muslimskt land där segregering mellan könen är norm. Desstom är 70 procent av aktiviteterna och evenemangen riktade till manliga konstnärer och endast 30 procent till kvinnor. Ett grundläggande sydte när dett kulturhus öppnades var att ge service åt manliga konstnärer."

T.o.m. i konstens värld vill männen att kvinnorna ska stiga åt sidan! Manliga konstnärer är alltså inte glada åt att ha kvinnliga konstnärer i sin närhet. Så, vad gör de? Jo, de gör det "the Saudi way" och sparkar ut kvinnorna. De tål inte att kvinnliga konstnärer står intill sina verk och förklarar dem för folk som kommit för att se utställningen och som är glada åt att få träffa dem som skapat verken. Det anses stötande. En del av de kvinnliga konstnärerna som intervjuades var minst sagt rasande över antydningarna om att de skulle vara oanständiga.

I Saudiarabien finns det en del ställen där män och kvinnor tillåts arbeta tillsammans och det har visat sig vara lyckat. Det rör sig bl.a. om sjukhus, tv och radio. Nyligen meddelade regeringen att kvinnor ska tillåtas arbeta på Utrikesministeriet och även som diplomater. Bryter då inte dessa kvinnor mot landets traditioner?

Saudiarabien är ett konservativt land. Många vill bibehålla ett mycket privat familjeliv och i en del kretsar är man starkt för en "endast för kvinnor/endast för män"-policy. Men det finns också områden i samhället där man tillåter att män och kvinnor rör sig samtidigt/tillsammans och många förstår inte varför andra ständigt klagar på att kvinnor är närvarande. "Bygg underjordiska städer enbart för kvinnor", är ett radikalt förslag som framförts. För med sådana personer som de på Fine Art department, som kräver att kvinnorna ska uteslutas, kan det mycket väl hända att man på allvar måste tänka över förslaget att flytta kvinnorna utanför städerna och kanske ge deras familjer särskild besöksrätt.

Källa, bl.a.:

Arab News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: