• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Dyvelsträck!

Jag hade köpt en burk Mango & Chilli Chutney och tänkte ha den i matlagningen. Men så läste jag på etiketten vad den innehöll, och blev lite bekymrad. ”Dyvelsträck”!!?? ”Dyvels träck”??

”Träck betyder ju avföring. Vad är en dyvel för något”, tänkte jag. ”Ska jag äta någon konstig dyvels avföring? Nej, det kan inte vara möjligt! Jag måste ta reda på vad det är innan jag förkastar min burk med Mango & Chilli Chutney.”

Sagt och gjort. Tur att internet finns. Alltså: dyvelsträck är en ört som bland annat också kallas djävulens träck och stinknäva. Dess latinska namn är  Ferula asafoetida. När jag läste vidare blev jag lugnad:

Andra välkända arter är till exempel kryddväxten spiskummin (Cuminum cyminum) som på engelska heter cumin, den förväxlas ofta med kummin (Carum carvi), vars engelska namn är caraway. Frukterna är också lika men de är mycket olika i smak. Spiskummin är en av de kryddor om ingår i curry och den används också ofta i indiska och mexikanska maträtter. Dyvelsträck eller asafoetida, som förr användes inom folkmedicinen, är den intorkade växtsaft från två flockblommiga växter, Ferula asa-foetida och Ferula narthex. Asafoetida ingår också som en viktig krydda i indisk matlagning.

Till slut kan jag säga att Mango & Chilli Chutneyn var mycket välsmakande och tämligen stark. Det kanske var dyvelsträcket som gav den sitt sting!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: