• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

I Sverige gäller Yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469)

På Newsmill har jag skrivit en artikel – Holmertz hotas och tystas efter sin artikel – om hur Gun Holmertz, verksamhetsansvarig för Caritas Frivilligcentraler i Hjällbo/Bergsjön och nämndeman (V) i Migrationsdomstolen i Göteborg, som berättar om sin vardag och vad hon ser, hör och upplever, blir behandlad av personer för vilka sanningen är misshaglig.

Påhoppad av sina egna partikamrater (V), missförstådd (medvetet?) av några religionsvetare och anklagad för trakasserier av en muslimsk aktivist (!) samt dödshotad av en somalisk man – så borde det inte få vara i ett fritt och demokratiskt land. Svenska journalister är enormt intresserade av att värna andra svenska journalisters yttrandefrihet i länder (Eritrea, Etiopien) där sådan inte ens existerar enligt lag. Men de är inte lika pigga på att tala högt om svenskars rätt att tala och skriva fritt!

Åsikts-, yttrande- och tryckfrihet är grundlagsstadgade rättigheter i Sverige. Men de existerar inte annat än på papper om människor inte använder sig av dem. Och när dessa rättigheter används, ska den som dödshotar eller på annat sätt skadar och skrämmer människor som talar fritt, bestraffas. Dels för brott mot den aktuella personen; dels för brott mot åsikts- och yttrandefriheten. Och svenska medier måste börja rapportera mer allsidigt och även stå upp för allas rätt att tänka, tala och skriva fritt!

Läs också Endast ett upplyst folk kan och vågar begagna sig av sin grundlagsstadgade rätt till åsikts-, yttrande- och tryckfrihet!

© Denna blogg. Var vänlig respektera att det inte är tillåtet att kopiera hela texter utan endast att citera kort. Vänligen länka alltid till originalinlägget!