I andra länder i Europa, t.ex. i Finland, som för övrigt ligger mycket högt i internationella kunskapsjämförelser medan Sverige ligger långt efter, har man kvar studentexamen och det är inte bara att gå ut ur skolbyggnaden och anse att man "har tagit studenten". Ingen har tagitt studentexamen, men alla tar på sig de vita mössor som i alla andra länder är beviset för att man klarat avgångsproven, d.v.s. tagit studentexamen. Och studentexamen innebär riktiga kunskapsprov som man måste klara för att få kalla sig "student".
Ansvariga för Sveriges unga, för deras utbildning och möjligheter att klara sig i en allt kunskapsintensivare värld, borde inse att studentexamen och betyg även i grundskolan måste återinföras – för barnens och de ungas skull. Att lura dem att tro att "alla" kan lära sig lika mycket, på samma sätt och på lika lång tid är orättvist och därmed faktiskt ganska grymt. Och det gagnar ingen i det långa loppet. Dessutom: klarar unga i andra länder av att få betyg och att skriva studentproven så nog borde väl också svenska barn och unga klara det. varför fråntar de ansvariga (regeringen?) dem den rätten?
Den som är intresserad av att veta mer om vad som krävs för att ta studentexamen på riktigt – det borde t.ex. skolministern vara – kan gå in på Studentexamen i Finland och läsa om det. Här kan man se vad som krävs för att man ska klara provet i modersmålet, provet i matematik och realprovet och mycket annat. Och allt står att läsa på svenska!
Filed under: Finland, finlandssvenskt, finskt |
Kommentera