• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  maj 2005
  M T O T F L S
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Mind your weight

Det är intressant att läsa tidningar från andra delar av världen. I en saudisk dagstidning handlar det idag bl.a. om vikt, alltså övervikt.

Under lång tid har män och kvinnor i det rika landet Saudiarabien tyckt att det är okej att vara tjock. Att äta hur mycket som helst; att äta fet mat, sötsaker, bakverk och nötter och att röra sig så lite som möjligt har tillhört livsstilen för många under decennier. Kvinnorna har kunnat dölja sina bastanta kroppshyddor i tältliknande abayor. Också männen har haft kaftaner som dolt deras kroppar, men på händer och ansikten har man ändå kunnat se att fetma är ett vanligt fenomen.

Nu verkar dock den brutala verkligheten ha hunnit ikapp den saudiska befolkningen (också). Det får man alltså veta om man läser Arab News idag. I en artikel med rubriken: "Mind your weight" berättas att saudiernas konsumtion av rött kött och kyckling är bland den högsta i världen och från Hälsoministeriet, ansvarigt för en kampanj mot fetma och övervikt, meddelas att 45 procent av de saudiska männen 51 procent av kvinnorna är överviktiga. Det är alarmerande siffor!

Hälsoministeriet meddelar vidare att maten innehåller alldeles för mycket fett och socker och att snabbmatställena serverar för kolesterolrik mat. Ett annat stort problem är att den stora gästfrihet, eller viljan att imponera, som saudierna visar sina gäster kräver att när de bjuder in sex gäster så ska det finnas mat för 12-15 personer. Och sedan äts det mesta upp. Folk äter för mycket och rör sig för lite, barnen tittar på tv och spelar dataspel. Speciellt flickor och kvinnor går upp i vikt och det finns inga gym eller andra ställen där de kan utöva någon sport, träna för att gå ner i vikt och höja sin kondition.

Ännu är det väl inte så illa hos oss i Sverige att 51 procent av alla kvinnor är överviktiga eller feta. Men också här är vi farozonen, särskilt om vi tillåter barn och unga att vänja sig vid att det är okej att dega framför diverse apparater i stället för att röra på sig. Sjukdomar som kommer till följd av felaktig kost och övervikt, för lite fysisk rörelse och av rökning och för mycket alkohol kan vi ju faktiskt förhindra. Det borde också vara vars och ens skyldighet – både för sin egen och andras skull – att ta ansvar för sin egen hälsa. Halva den saudiska befolkningen må vara överviktig eller fet, i Sverige är inte fullt så många feta men här är snart halva den arbetsföra befolkningen sjukskriven. Det är absurt, när man tänker efter…

Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: