• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  juni 2006
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Kropparna från Guantanamo Bay ska obduceras

Saudiarabien flagga18 juni 2006

Kropparna efter de två unga saudierna Manie Shaman Al-Utaibi och Yasser Talal Al-Zahrani (som jag berättade om i går, de 17 juni), har nu anlänt till Saudiarabien, berättar en saudisk regeringstjänsteman. De har förts till ett sjukhus i Riyadh. Männen hittades döda i sina celler den 10 juni.

"Läkarna ska nu undersöka dem för att fastställa dödsorsaken",  sa Mansour Al-Turki,  talesman för inrikesministeriet.

De dödas familjer har underrättats. De har haft frågor kring männens död.

De ringde oss tidigt i går morse (17 juni) och informerade om att kroppen  kommit. På eftermiddagen ombads vi komma till Riyadh för att identifiera den", sa Al-Utaibi’s farbror, som inte vill uppge siitt namn.

Al-Zahrani var den yngste personen som sändes till det amerikanska lägret. han var 17 år. Amerikanska myndigheter säger att männen hängde sig med hjälp av kläder och lakan. De blev därmed de föörsta fångarna som dog i lägret sedan det öppnade år 2002 på Kuba. Bitr statssekreteraren Colleen Graffy, USA,  sa till BBC efter dösfallen att självmorden var ett "PR-trick" påhittat av de döda männen. Chefen för lägret, marinadmiralen Harry Harris kallade de (påstådda) självmorden för "en akt av osymmetrisk krigföring".

I ett uttalande från Pentagon publicerat den 17 juni uppgavs, för att dämpa muslimsk oro för hur kropparna hanteras, att en kulturell rådgivare har varit behjälplig för att säkerställa att kvarlevorna hanteras korrekt i enlighet med kulturella och religiösa krav. Det stod vidare att amerikansk personal "arbetat omsorgsfullt för att kvarlevorna ska hanteras med värdighet och i enlighet med ritualerna inom den islamska tron".

Dödsfallen har satt fart på debatten om legitimiteten när det gäller att USA använder sig av fängelser i andra länder för att undkomma sina egna lagar om hur fångar ska behandlas. För tillfället håller USA 460 personer internerade i Guantanamo-lägret, de flesta utan åtal. Endast tio av dem har åtalats för brott.

Washington säger att fånglägret behövs för att hindra farliga Al-Qaida- och talibanledare från att återvända till till krigszoner och för att pressa information som kan hjälpa till att förhindra framtida attacker.

Källa:
Arab News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: