• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    november 2009
    M T O T F L S
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Finland: Ålderstest av asylsökande införs i utlänningslagen

Minderåriga asylsökandes ålder ska utredas med rättsmedicinska metoder och bestämmelserna om familjeåterförening ska skärpas. Det blir också ändringar i flyktingars rätt att få jobba.

Astrid Thors”Avsikten inte är att göra det svårare för flyktingar som har verklig orsak att fly hemlandet. Vi vill göra det lättare att komma åt asylansökningar som är grundlösa”, säger migrationsminister Astrid Thors. ”Grunderna för hur man beviljar asyl har inte blivit lösare under den här regeringens tid. Det är ändå klart att vi påverkas av hur läget är i ursprungslandet och av vilken linje andra europeiska länder har. När Sverige skärpte sin bedömning av hur säkerhetsläget är i Irak påverkade det situationen.”

Nu vill regeringen att en utredning av asylsökandes ålder genom rättsmedicinsk undersökning ska göras för att kontrollera att de uppgifter som de sökande anger om sin ålder. Undersökningen kan inte göras mot den asylsökandes vilja men om den sökande inte låter sig ålderstestas behandlas han eller hon som en vuxen.

Det ska också bli ändringar i bestämmelserna om beviljande av uppehållstillstånd till minderåriga barn på grund av familjeband. För att en minderårig ska kunna beviljas uppehållstillstånd krävs att barnet är minderårigt den dag då ansökan avgörs. Dessutom vill regeringen att uppehållstillstånd baserat på familjeband ska kunna avslås om det finns grundad anledning att misstänka att anknytningspersonens eget uppehållstillstånd baserar sig på felaktiga uppgifter.

Ändringar föreslås också i asylsökandes rätt att arbeta. Idag har alla rätt att arbeta efter tre månaders vistelse i landet. Nu vill regeringen att de som inte har korrekta handlingar ska få börja jobba först efter sex månaders vistelse.

”Det här är en morot med vilken vi hoppas att man inte ska förstöra sina dokument utan medverka till att identiteten klargörs. Det här var en svår fråga och förslaget är en kompromiss. Men i dagens sysselsättningsläge tror jag att det är rätt få som snabbt kan få jobb och tiden på mottagningscentralerna kan användas till exempelvis språkstudier”, säger migrationsminister Astrid Thors.

Dessutom: tillräcklig försörjning är oftast en förutsättning för att uppehållstillstånd ska beviljas. Vissa undantag görs dock.

Källor: Inrikesministeriet och Hbl