• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2006
  M T O T F L S
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Klasser också för mattebegåvade!

Lotta Edholm, folkpartistiska skolborgarråd i Stockholm föreslår särskilda specialklasser där de allra bästa matteeleverna tas ut med hjälp av särskilda prov. Det ligger helt i linje med det som folkpartiet och den nya regeringen gått till val på.

ÄNTLIGEN!!!

Och det behövs särskilda klasser också för barn som är speciellt språkbegåvade – språk är alldeles för underskattat i detta land där långt ifrån alla svenskar behärskar sitt modersmål och detta modersmål inte ens är officiellt språk i landet!

Det är så otroligt märkligt att trots att Sverige ligger dåligt till i internationella jämförelser av skolresultat, så avfärdas det mesta som har med "begåvning" att göra som "elitistiskt" och därmed både "fult" och "orättvist" och "odemokratiskt"! En helt obegriplig inställning i andra länder…

I Sverige får elever vara duktigare än andra i idrott och olika sporter, och i sång och musik. Men de får av någon anledning inte – absolut inte! – vara mer begåvade i läsämnen (matte, svenska, engelska och annat) än någon annan. Med en sådan syn är det inte konstigt att svenska elever ligger på 15, 16 plats bland ett fyrtiotal OECD-länders elever medan Finland år efter år ligger etta – där är det nämligen inte fult, orättvist eller odemokratiskt (varför skulle det vara det?) att en del är duktigare än andra i sång, andra i matte och andra återigen i slöjd eller något annat. Begåvning, vilja och längtan efter att studera och höga ambitioner ska inte bestraffas, det ska uppmuntras! Annars riskerar Sverige att bli (ännu mer än det redan är) ett "medelmåttornas land" och att råka ut för allvarlig brain drain till länder där också studiebegåvning värdesätts. Och det är förödande!

Hoppas att folkpartiet och andra inblandade gör allvar av sina planer så fort som möjligt!

Läs också här: Sverige – ett u-land när det gäller grundskolan (8 juli 2006), Riktig studentexamen (6 oktober 2006).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: