• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om svensk slapphänthet vad gäller svenska pass

Jag har skrivit en hel del om ”borttappade” och ”stulna” svenska pass, bland annat: Viktig läsning om ett område som Sverige inte klarar att kontrollera och hantera (15.11), I Finland kan man inte, som i Sverige, få ut hur många nya pass som helst… (15.11) m.m. under kategorirubriken Asyl&Migration i högerspalten.

Till följd av det skrev en bloggläsare häromdagen följande:

En reflektion (inte direkt relateradd till migrationsverket, men till din blogg): Hur kunde nyheten om borttappade pass försvinna så snabbt ur media? När kommer jag att vägras inträde i ett annat land för att ingen längre litar på ett svenskt pass?

En annan bloggläsare skrev därefter så här:

Någon undrade när man inte längre skulle bli insläppt i ett annat land… Har faktiskt varit med om nästan det. Reste med en arbetskollega, av arabiskt ursprung, till Spanien. Han blev rätt illa bemött, frågan om passets giltighet togs upp med stora bokstäver. En arab med svenskt pass, det måste ju vara falskt… han blev ordentligt förolämpad men släpptes slutligen in. På hemresan blev han invinkad på Arlanda… Kan säga att han reser inte längre dit, vi andra får sköta de uppdragen.

Min kommentar: Betr hur personen av arabiskt ursprung blev bemött i Spanien så förstår jag hans frustration till fullo. Samtidigt – however –  så måste man nog också vara realistisk och försöka stå över känslan av kränkthet eller frustration eller vad det är man känner eftersom världen ser ut som den gör. Vi ska inte glömma terrordådet i Madrid, t.ex. Plus att när 250.000 svenska pass är ”på vift”, varav många är sådana som tillhör människor med arabiskt ursprung, så måste man också förstå att andra länder blir vaksamma. Det är inget att bli kränkt över, om man tänker efter, att svenskar med arabiskt ursprung kontrolleras extra noga, om man har detta i åtanke.

De som man ska anklaga och skylla på för att det ser ut så här för svenska medborgare av annat ursprung än pursvenskt är:
1) de som hämtar ut 2, 6, 12 nya pass och använder dem för människosmuggling
och
2) svenska myndigheter som inte gör som i t.ex. Finland: anmäler för bedrägeri när man inkommer med sin andra eller tredje nya passansökan inom kort tid och avslår passansökan (d.v.s. beviljar inget nytt pass!)
samt
3) de som inte ser till att förkomna pass registreras så att de inte kan användas om och om igen (som t.ex. Finland gör).

Man ska inte vara förbannad på att andra länder utför kontroller och man ska absolut fortsätta att resa till Spanien och andra ställen om man har arabiskt ursprung. Man får helt enkelt bara lugnt och sansat låta sig kontrolleras. Det finns ju en legitim anledning till kontrollen som till stor del beror på den svenska slapphäntheten, men också på den allmänna terroristhysterin (befogad ibland, obefogad ibland). Man ska inte känna sig kränkt för att kontrollen fungerar åtminstone i andra länder!

© Gäller alla mina texter. Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: