• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  september 2012
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Snart slut på automatiska PUT för alla som säger sig vara från Somalia?

Den 5 juli 2012 skrev jag ett inlägg –  Statssekreterare Pål Lønseth, Norge: “Vi ska bevilja dem som har behov av internationellt skydd asyl. Det är inte så, att alla som kommer från ett land som Somalia har behov av det.

Det verkar som om man också i Sverige börjat inse detsamma som man gjort i Norge. Det lär snart (?) komma nya direktiv på området också här, enligt uppgifter från, som det brukar heta: ”vanligtvis välunderrättat håll”. Två helt skilda håll, som båda säger att Sverige  troligen inom kort kommer att göra som Norge.

Migrationsöverdomstolens domar har utgjort praxis gentemot södra och mellersta Somalia, men nu lär representanter från Migrationsverket ha rest till Mogadishu, troligen i sällskap med någon eller några personer från domstolar och/eller regeringen. Det lär inte ska dröja så länge innan Migrationsverket presenterar någon typ av ny landinformation och ställer ut nya direktiv.

Snart tar nog också gammelmedierna upp detta…
————————————————————————————————–
När jag skrev ovanstående, mindes jag plötsligt att jag för ganska länge sedan skrivit en text om den förbättrade situationen i Mogadishu. Men den fanns inte på bloggen på nätet, så av någon anledning hade jag missat att publicera den. Jag letade med hjälp av sök-funktionen i ”utkast”-mappen som jag så gott som aldrig tittar i, och där fanns mycket riktigt nedanstående text, skriven för nästan ett år sedan, den 1 oktober 2011:

Inte längre skäl för Migrationsverket att bevilja uppehållstillstånd på grund av ”väpnad konflikt” åt personer som säger sig vara från Mogadishu?

Migrationsverket har ju hittills – utan att veta vilka personerna är och om de faktiskt är från Mogadishu – beviljat uppehållstillstånd åt väldigt många som påstått sig komma från Mogadishu, Somalia. Det har sagts att dessa människor flyr från en ”väpnad konflikt”, men eftersom ingen visat giltiga id-handlingar så har det sällan kunnat säkerställas huruvida de i själva verket kommit från länder som Kenya, Etiopien eller rentav från andra EU-länder där de redan har har fått uppehållstillstånd.

Redan den 7 augusti 2011, för nästan två månader, sedan rapporterade Hufvudstadsbladet under rubriken Somaliska islamister retirerar ur Mogadishu, Tar man det till sig och har man följt utvecklingen sedan dess, så torde man kunna inse och anse att det inte längre finns självklara skäl att automatiskt bevilja alla som säger sig vara från Mogadishu, uppehållstillstånd på grundval av ”väpnad konflikt”. I artikeln sägs bland annat:

Somalias islamiströrelse al-Shabaab har lämnat huvudstaden Mogadishu. I fyra år har Mogadishu lidit av brutalitet i händerna på terrorister, men nu är de borta.

Om detta stämmer så kommer kanske de många, enligt handläggare och beslutsfattare på Migrationsverket, ofta bedrägliga asylansökningarna från somalier nu att upphöra. Om det alltså är så, som det rapporteras, att Mogadishu är fritt från islamisterna, så finns det inte längre skäl för personer som säger sig komma, eller faktiskt kommer därifrån, att beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

Idag, den 1 oktober, rapporterar YLE om tre somalier från Finland som deltagit i ett biståndsprojekt i Mogadishu. De tre finländska somalierna berättar, att de inte såg några tecken på terrorism i Mogadishu. Så här säger en av männen, Saed Guled:

Jag såg ingen som jag skulle kunna identifiera som terrorist. Visserligen finns där enorma mängder människor, så det är inte lätt att veta vem som är vad.

Under hela resan hörde de skottlossning en enda gång:

Det var på taket till vårt hotell. Uppenbarligen var det någon som sköt i luften.

Här berättar de om sin resa för Yle (inslaget är delvis på svenska, delvis textat på svenska).

Lika starkt som många organisationer, politiker och privatpersoner kräver att Migrationsverket ska ändra sina rättsliga ställningstaganden, sina instruktioner till förmån för människor som flyr när situationen hårdnar i ett område, lika snabbt bör givetvis också motsatsen gälla. När det inte längre råder ”väpnad konflikt” så ska inte heller uppehållstillstånd beviljas dem som säger sig komma från området ifråga, på den grunden. Och att terroristorganisationen lämnat Mogadishu för två månader sedan torde vara skäl nog för att inte längre påstå att det pågår en ”väpnad konflikt” i staden.

Fakta:
År 2010 behandlades asylansökningar från 6.861 personer som sade sig vara från Somalia. 4.530 personer beviljades uppehållstillstånd.
År 2010 behandlades 687 asylansökningar från minderåriga som sade sig vara från Somalia. 472 beviljades uppehållstillstånd.

1.1-31.7 2011 behandlades asylansökningar från 2156 personer som sade sig vara från Somalia. 1.334 fick uppehållstillstånd.
1.1-31.7 2011 behandlades 181 asylansökningar från minderåriga som sade sig vara från Somalia. 151 beviljades uppehållstillstånd.

Rapporter från miggor (enbart från 2011, tidigare texter kan sökas på bloggen på ”Somalia”):
En migga: ”Den svenska slappheten gör Sverige till ett paradis för dem som har terroristplaner och svenska journalisters vilseledande rapportering är förödande.” – 5.1 2011
En migga: ”Därför sa han kanske till sin socialassistent att han ville åka på en rekreationsresa till Uganda vilket han fick socialbidrag för.” – 10.1 2011
En migga: ‘Vi tvingas fatta beslut snabbt och våra misstankar och farhågor avfärdas med att vi utreder för mycket och den som utreder för mycket får ingen löneförhöjning.’ – 18.1 2011
En migga: ”Samtliga hade bytt namn och samtliga hade pass.” – 26.1 2011
En migga: ”Men innebär det att Sverige ska påta sig en skyldighet att bevilja tillstånd och försörjning åt alla dessa föräldrar som nu gör gällande att deras barn blivit bortrövade, att de själva blivit lurade etc?” – 15.2 2011
En migga: ”Jag hoppas att ingen någonsin läser dessa beslut!” – 26.2 2011

En migga undrar: ”På vilket sätt pågår en ‘väpnad konflikt’?” – 28.2 2011
En migga: ”Undrar hur det är tänkt att det här med DNA istället för pass ska funka?”13.3 2011
En migga om somalier som inte kommer till sina egna asylutredningar och en eritrean med tre identiteter
– 28.6 2011

© Denna blogg. Korta citat tillåtna. änka alltid till originaltexten.
%d bloggare gillar detta: