• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

“Det finns en risk…”

eliasson_dan2_1180780949_2160Ska man skratta? Ska man gråta? Migrationsverkets generaldirektör kommenterar i SR Ekot passförfalskningarna m.m. som tagits upp i Kalibers serie Det andra Migrationsverket i P1. Han är inte ett dugg upprörd, han låter som om han pratade om vädret eller vad han ska äta till middag.

Det finns en risk att Sverige ger människor från till exempel Irak rätt att stanna här på felaktiga grunder. Det ska jag inte sticka under stol med. Det kan finnas situationer, där någon får skydd i Sverige, fast man inte hade tänkt, att så skulle vara fallet, för att de har använt någon typ av förfalskad information eller att det finns en uppdiktad historia om identitet. (Lyssna på inslaget här)

Herre Du Milde! Det måste vara the understatement of the year! Vilken planet befinner man sig på när man på detta sätt kan förringa en enorm härva av bedrägerier, förfalskningar, utnyttjande av människor etc? Smugglingsverksamheten uppskattas omsätta kring 2 miljarder kronor. En kvarts miljon svenska pass är på drift – en kvarts miljon! (I Finland är antalet förkomna pass ca 5.000 per år). Av dem används många av look-alikes, andra manipuleras på olika sätt så de kan användas av andra än sina innehavare. Samma svenska pass används flera gånger, av olika personer. Irakiska G-pass förfalskas, pass från EU-länder florerar på smugglarmarknaden och kan köpas med visering till eller uppehållstillstånd i något Schengenland. Det är människor av alla möjliga nationaliteter och med alla möjliga bakgrunder (också kriminella och terrorister) som tar sig till Sverige och lever här under falsk identitet. Långt ifrån alla är alltså ens irakier, som en del vill försöka få det att verka som. Och bland dessa finns också ”äkta” asylsökande – men vem kan veta vem som är vem och vem som är vad?

För Migrationsverket verkar det alltså inte betyda något, allt detta som avslöjats i bland annat Kaliber och som Birgitta Elfström och jag och skrivit om nedan här på bloggen (och som jag skrivit i min kolumn i Svenska Dagbladet den 12 november) men också av andra utanför och inom verket. Men vad säger regeringen? Regeringen är ansvarig för vad Migrationsverket och Polisen gör resp. inte gör, inför svenska folket.

Fortsättning följer om Migrationsverkets förfall och uppluckring. Trots att det är – som flera anställda vid Migrationsverket varandra oberoende har sagt och skrivit till mig – ”som att ropa rakt in i ett svart hål”! Tidigare berättelser från asylområdet finns under kategorirubrikerna Asyl&Migration (sedan jag började blogga i maj 2005) och Vietnameserna i vänsterspalten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: