• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2005
  M T O T F L S
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Vad menas med “konkurrens på lika villkor”

Jag har länge undrat över vad Hans Tilly, ordförande i Byggnads, och andra i samma bransch (fackföreningsbranschen) menar när de talar om ”konkurrens på lika villkor”. Så här säger Hans Tilly t.ex i Svenska Dagbladet idag: 

”Vårt mål är att när utländska företag och utländsk arbetskraft arbetar i Sverige så ska de konkurrera på lika villkor som svensk arbetskraft och svenska företag. För oss är detta en självklarhet.”

Min undring är alltså hur man kan tala om konkurrens överhuvudtaget om alla arbetar och har exakt samma villkor? Vari ligger då möjligheten att konkurrera? Hur, med vad, på vilket sätt konkurerrar man om alla agerar exakt lika, presenterar exakt samma villkor och har exakt samma (enligt facket:) ”rättvisa” förutsättningar?

Vad är det jag missar i resonemanget? Jag förstår det faktiskt inte hur jag än funderar. Ska man konkurrera med utseendet på arbetarna så att det som ska fälla avgörandet när inget annat finns som skiljer? Eller något annat, för mig dolt och obegripligt?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: