• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Tillägg till den föregående bloggningen om Skatteverkets rapport

Skatteverket logoJag frågade DN Ekonomis reportrar hur det ligger till med rubriken : Egenföretagare jobbar svart för 71 miljarder, och fick svaret : "Vi hittar inte på något" (vilket jag aldrig ens påstått!) och ombads läsa på bl.a. på "sidan fem, nionde utgången" i Skatteverkets rapport. Det gjorde jag. Jag blev inte klokare… Där står:

Teoretiskt skulle man med i skatterevisioner använda kontrollmetoder (revisionsmetoden) kunna påvisa ca 71 mdkr av dessa dolda arbetsinkomster. En mycket stor del av detta belopp skulle i så fall upptäckas i små företag. Detta resultat har konfronterats mot tre andra undersökningar.

1. Etablerade egenföretagare jämförda med löntagare i samma bransch har väsentligt lägre vita medelinkomster.

2. Andra indikatorer på levnadsstandard bl.a. bostadsstorlek och bilinnehav visar att företagare har en levnadsstandard som svarar mot en väsentligt högre inkomst än den officiellt redovisade.

3. En skattning av den verkliga inkomsten i företagarhushåll jämfört med löntagarhushåll baserad på livsmedelskonsumtionen ger resultat vad gäller omfattningen på underdeklaration bland företagare som är jämförbara med revisionsmetoden.

Punkten 3 begriper jag inte mycket av överhuvudtaget – har de kollat vad folk äter också? Hur har man i så fall gjort det? Scary…

De första två punkterna är också tämligen oklara: författaren av rapporten svänger sig med olika begrepp så att åtminstone jag blir konfunderad. "Egenföretagare". "Företagare". "Företagarhushåll". Vad menas? Hur jag än försöker begripa detta så kan jag inte med bästa vilja i världen tycka att man i denna text kan få underlag för en rubrik som lyder: Egenföretagare jobbar svart för 71 miljarder!

Eftersom jag inte lyckas förstå detta och därför omöjligt kan dra samma slutsats som DN Ekonomi så ska jag be författaren av rapporten att förklara för mig vad han menat så snart han återvänder från sin semester den 14 augusti!

OBS! Vid citat: ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: