• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Tiina Kantola om kvinnor i det irakiska valet

Här skriver Tiina Kantola igen från regionen Kurdistan i norra Irak. (Här finns tidigare texter, här är hennes hemsida). Här på bloggen ger hon glimtar ur sitt liv och om sina intryck av vad som pågår före, under och efter valet 7 mars.

Kvinnor i det irakiska valet

Allokeringen av platser för kvinnor i det irakiska parlamentet är begränsat till 25 %. Av 325 platser är 82 reserverade för kvinnor. Det talar sitt tydliga språk om att jämställdheten är långt borta i Irak. Cirka 1.800 kvinnor kandiderade i valet, av totalt 6.000 kandidater.

Om 82 kvinnor får tillräckligt med röster för att ta plats i parlamentet, har 25 % uppnåtts direkt. Varje kandidat behöver ca 50.000 röster för en parlamentsplats.

Om inte 82 kvinnor får direktröster, används ett mycket komplicerat system för att placera kvinnor med flera röster framför män med färre. På det sättet ska kvinnor uppnå 25 % av platserna i parlamentet. Endast valexperterna kan det här systemet, men det garanterar i alla fall att var fjärde ledamot är en kvinna.

Valresultatet väntas i mitten av mars. Det ska bli mycket intressant att se hur många röster de kvinnliga kandidaterna har fått.

%d bloggare gillar detta: