• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Det finns visst privatskolor i Finland!

För dem som påstår/tror att det inte finns några ”friskolor” – eller privatskolor som de heter i Finland – så går det bra att ta en titt på Finska privatskolors förbunds sajt. Där finns deras medlemsskolor uppräknade, de flesta med länkar till sina respektive hemsidor. Här är några av skolorna:

Kotka svenska samskola, Svenska samskolan i Tammerfors, Björneborgs svenska samskola, International School of Helsinki, Deutsche Schule Helsinki

Eftersom den allmänna skolan håller så hög kvalitet och föräldrar och elever är nöjda med den (lärarna har eget ansvar och har oerhört mycket mer att säga till om än lärarna i svenska skolor), så finns inga större behov av privat- eller friskolor – annat än om de har en speciell profil eller vänder sig till vissa grupper som efterfrågar undervisning på ett annat språk (tyska, engelska, svenska etc) eller en speciell pedagogik (t.ex. Steiner – det som i Sverige kallas Waldorf) eller konfessionella skolor (judiska, kristna). I Sverige har den enorma boomen av friskolor ett symptom på att den allmänna, kommunala skolan inte är tillräckligt bra; i Finland har många privatskolor lagts ner för att de helt enkelt inte behövs när den allmänna skolan håller så hög standard.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s