• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Libaneser som inte är svenska medborgare

Migrationsverket logoHur kommer Migrationsverket (MIG) att hantera de libaneser som kommit hit undan stridigheterna i sitt hemland men som inte är svenska medborgare? Personer som tidigare haft uppehållstillstånd här, men sedan valt att lämna Sverige och flytta hem igen. Uppehållstillstånd förnyas ju inte automatiskt och ger inte en automatisk rätt att komma tillbaka till Sverige om man valt att frivilligt återvända till sitt forna hemland och varit borta några år. Troligen är den här kategorin inte så stor, men eftersom det på SVT text står: "De flesta är svenska medborgare…" så måste man förstås utgå från att inte alla är det.

Jag har själv varit med om att människor (icke-svenska medborgare, tidigare asylsökande) som haft permanent uppehållstillstånd här, men som av olika anledningar varit borta från Sverige i 2-3 år, har blivit fråntagna sina tillstånd och avvisats till sina hemländer.

Det här är en ny situation för MIG. Men verket har ändå haft några veckor på sig att fundera så det bör finnas beredskap för den här situationen. Varje fall måste givetvis prövas individuellt, någon absolut tidsgräns för hur länge man "får" ha varit borta från Sverige och ändå ges rätten att få uppehållstillstånd igen, finns inte. Men särskilt lång tid kan man inte ha varit borta, åtminstone inte om man tittar på tidigare fall där permanenta uppehållstillstånd dragits in.

Att icke-medborgarnas uppehållstillstånd fortfarande gäller är alltså inte en självklarhet. Förmodligen kommer MIG att ge dem tillfälliga tillstånd som förnyas så länge stridigheterna fortfarande pågår. Hoppas att det också inkluderar rätten att arbeta och att man sedan, när det är dags att fatta slutgiltigt beslut (när stridigheterna är över), personernas sammantagna leverne och situation tas i beaktande.

Vid citat: ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: