• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Hur integrerad ska man vara för att få vara med och integrera?

image1853Till vänster en av Samiras tiotals beskrivningar av vad hon och några andra aktiva på ideell basis gör i Mång Kulturell Familjecenter

Samira Herdo-Gharib, som jag har skrivit om tidigare både här, här och här, har bott i Sverige i 30 år. Hon var vuxen, 26 år gammal, när hon kom hit. Hon är en verklig eldsjäl i ordets rätta bemärkelse och eldsjälar kan inte alltid skriva perfekta rapporter och projektbeskrivningar och hålla ordning på allt på det sätt man ska i vårt inrutade samhälle. Men eldsjälar gör, med små och enkla medel, ofta betydligt mer än byråkrater och sådana som kan författa perfekta bidragsansökningar och skriva utförliga protokoll om vad de sysslar med.

I Södertälje har Samira hållit igång sin något spretande verksamhet i flera år nu, ständigt på ruinens brant och med nöd och näppe så att hyran av lokalen kunnat betalas och ofta genom att skjuta till pengar av sin egen inte särskit höga pension. Studieförbundet Sensus har kunnat hjälpa till så länge Samira hade kurser som det kunde stödja. Men sedan andra kvartalet i år finns inga pengar till hyran – och inga andra pengar heller. När vi träffade Samira för drygt en vecka sedan räknade vi ut att hon skulle behöva max ca 20.000 kronor per månad för att ideellt kunna driva sitt öppna hus med alla verksamheter, inklusive hyran.

Samira visade oss då tiotals "projektbeskrivningar" och "bidragsansökningar" som hon gjort genom åren och som inte gett resultat. Jag har satt orden inom citationstecken eftersom skrivelserna inte ser ut så om "riktiga svenskar" skulle ha skrivit dem. Kanske just därför bryr sig "riktiga svenskar" inte om hennes försök att förklara vad hon gör och vad hon behöver lite pengar till. "Jag känner mig mobbad", sa Samira, när vi som besökte henne försökte förklara för henne att "riktiga svenskar" nog varken har tillräckligt med fantasi, inlevelseförmåga eller ens vilja för att förstå vad hon menar. Att hon borde ta hjälp av en "riktig svensk" som kan skriva just så byråkratiskt och pedantsvenskt som man ska, för att ha en chans att ses som seriös. "Men jag skriver som det är", sa Samira förnärmat, "jag känner mig mobbad när ni säger så där!" Och hon har rätt: hon gör sitt bästa och det ska räcka!

Jag fick med mig ett antal kopior av Samiras skriverier och visade några av dem för en god vän, "äkta svensk" (!) och dessutom rektor för en svensk grundskola. Det roliga var att min goda vän reagerade just så som jag önskar att de som har läst och bedömt Samiras ansökningar och projektbeskrivningar tidigare skulle ha gjort. Rektorn utbrast nämligen spontant att: "Det här är ju en äkta eldsjäl! Och det är inget fel på hur hon skriver, hon skriver ju med hjärtat och hon gör samtidigt också sitt yttersta för att efterlikna svenskars sätt att skriva sådana här skrivelser. Det här är ju inget svårt att förstå!"

Nu gäller det bara att få några andra "riktiga svenskar", sådana som har makt och möjlighet att stödja en verksamhet som Samiras som är så väl behövd, rentav nödvändig för dem som inte har särskilt många andra ställen att gå till, att också förstå vad hon menar och bevilja henne de futtiga slantar hon behöver för att fortsätta att hålla sin lokal öppen på ideell basis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: