• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Kampanj för att lyfta frågor om mänskliga rättigheter – i Saudiarabien

Saudiarabiens flaggaI Saudiarabien har Ministry of Islamic Affairs, Guidance, Endowments (ung. Ministeriet för islamiska frågor, vägledning och gåvor) kommit överens med Human Rights Commission (Kommissionen för mänskliga rättigheter) som är Saudiarabiens organ för mänskliga rättigheter och lyder under regeringen, om att starta en kampanj som ska medvetandegöra människor i kungadömet om mänskliga rättigheter i enlighet med de islamska lärorna.

Kampanjen ska fokusera på att göra saudier och andra boende i landet medvetna om vad som sägs om mänskliga rättigheter i islam genom symposier, kurser och via broschyrer som ska distribueras i hela landet. Kampanjen ska också inkludera fredagsböner eftersom också imamer ska delta i spridandet av lärorna när de talar till muslimer i moskéerna på fredagar.

Nyligen kallade inrikesministern, prins Naif, hundratals imamer i Saudiarabien till ett möte som hölls i huvudstaden, för att betona vikten av att motarbeta extremistidéer på olika sätt, till exempel via fredagsbönerna. Ett dataregister ska också skapas hos ministeriet, där man samlar namn på forskare och experter inom mänskliga rättigheter. Ministern för HRC har också gett tillstånd till att broschyrer och informationsblad om mänskliga rättigheter i enlighet med islams läror ska publiceras och distribueras både inom landet och andra länder. Dessutom ska man förbereda symposier med experter på området som ska hållas i Saudiarabien men också i andra länder.

Som en del av sin mission i Saudiarabien har HRC kontaktat flera ministerier för att be om deras stöd när det gäller att införa program relaterade till mänskliga rättigheter i landet och i juni beslutade Socialministeriet att upprätta nya centra där man kan ta emot misshandelsoffer i flera städer i landet, efter en rekommendation från HRC. Turki Al-Sudairi, ordförande för HRC, ska vid ett möte med inrikesministern i Jeddah denna vecka uppdatera ministern om alla aktiviteter och även berätta om de hinder som HRC möter i kungadömet när det gäller att fullgöra sitt uppdrag.

© denna blogg.

Lämna en kommentar