• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Arbetskraftsinvandring

Migrationsminister Tobias Billström
Foto: Pawel Flato

Migrationsminister Tobias Billström föreslår (Ds 2007:27) att det ska bli möjligt att arbetskraftsinvandra till Sverige. Alltså att också andra än invånare i EU-länder ska kunna söka jobb i Sverige och att har man jobb och kan försörja sig själv så ska man också få arbets- och uppehållstillstånd. Förslaget välkomnas av många arbetsgivare som, när nya regler införs, kan direktrekrytera den kompetes de behöver också från utomeuropeiska länder. I departementspromemorian sägs bl.a.:

”Det får förutsättas att den enskilda arbetsgivaren har bäst kunskap om och insikt i vilken kompetens som behöver rekryteras till arbetsplatsen.”

LO är förstås inte glada för att de inte får lägga sig i vilka som ska få arbeta i Sverige. ”I praktiken blir det en migrationspolitik som styrs av enskilda företagares behov vid vissa tillfällen”, säger LOs chefsekonom Dan Andersson. Ja, det är ju inte LO eller andra fackförbund som ska ta det stora ansvar det innebär att anställa och avlöna folk, så det är väl självklart att de som ska ta detta ansvar och som vet vilka behov av personal de har och bestämmer vilka som anställs.

Förhoppningsvis kommer möjligheten att arbetskraftsinvandra att också ”lätta på trycket” när det gäller den stora asylinvandringen. Många av dem som kommer hit och söker asyl har hel klart inte sådana skäl att få stanna här som anges i utlänningslagen. Men kanske en del av dem skulle kunna söka och få jobb här om den dörren vore öppen. Men exakt hur det kommer att bli och vad en lag om arbetskrafsinvandring kommer att innebära kan man inte veta exakt förrän en sådan lag är införd. Hur som helst är tanken god och det är därför inte svårt att uppfatta migrationsministerns förslag som något annat än positivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: